Over mij

De vraag die ik meestal als eerste krijg is waar komt de naam Petriana.nl vandaan. Wel dat is snel verteld: mijn voorletters zijn P en A en de P staat voor Petronella en de A voor Adriana en als je dat dan mixt komt je op Petriana. Mysterie opgelost.

Hoe het begon

Ik ben actief op het gebied van webredactie, contentmanagement en het opzetten en bouwen van websites. Hoe ben ik hier toe gekomen? Wel na jarenlang gewerkt te hebben binnen de financiële sector ben ik begin 2000 gaan werken op de ICT afdeling van een reisbureau als eerstelijns helpdeskmedewerker. Dat waren de beginjaren van het meer commercieel inzetten van websites voor bedrijven. Ook het reisbureau startte toen serieus met een website. En wat toen gebruikelijk was lag het volledige onderhoud bij de afdeling ICT. Tegenwoordig zijn die taken meer gescheiden: techniek bij de developper en inhoud bij marketing en communicatie. Maar dat was in 2000 nog niet.

HTML en CSS

Op deze wijze kwam ik in aanraking met websites, HTML, CSS, contentmanagement en webredactie en eigenlijk was ik gelijk "verkocht". In het begin waren het vooral HTML en CSS die mij fascineerden. Dat je met een paar codes de look and feel vrij makkelijk kan passen vind ik nog steeds een van de leukste aspecten van webdesign. Bij een reisbureau wordt er natuurlijk met leuk beeldmateriaal gewerkt en al snel was ik helemaal verknocht aan Photoshop.

Contentmanagementsysteem

Het leren werken met contentmagementsysteem (CMS) was een logisch gevolg. Een CMS was begin deze eeuw nog vrij nieuw, voorheen werden alle site met losse HTML pagina's gemaakt en werd, als het goed was, de styling in losse CSS bestanden verwerkt. Het eerste CMS waar ik mee werkte was SiteUpdater, dat moest aan het eind van de dag nog gezipt worden en naar de ontwikkelaar gestuurd worden en dan waren je wijzigingen de volgende dag zichtbaar. Dat werd al snel anders toen er overgestapt werd op DNN een CMS waarin wijzigingen direct verwerkt zijn. Deze overstap bracht ook mijn eerste ervaring met een Contentmigratie mee, er zouden er nog vele volgen.

Internet en Intranet

Door het succes van een website voor extern kwam ook het verzoek om een intranet op te gaan zetten en informatie die voorheen in papieren manuals stond te gaan digitaliseren. Dit was een leuk project zeker door het betrekken van de collega's tijdens het proces. Ook toen ik later bij Syntens op de communicatieafdeling werkte kwam die ervaring weer goed van pas.

Communicatie en social media

Inmiddels ben ik weer een heel stuk verder, ik heb een aantal jaren op de communicatieafdeling van Syntens het contentbeheer van het internet en het intranet verzorgt. En nu werk ik als ZZPer aan contentmanagement en webredactie opdrachten en heb ik mij verdiept in de social media.

Websites bouwen

Daarnaast heb ik voor verschillende opdrachtgevers website gebouwd. Deze websites maak ik met populaire de opensource systemen WordPress en Joomla, maar ook sites die nog alleen bestaan uit losse HTML en CSS pagina's.

Meer dan alleen een raamwerk

Het leuke aan het bouwen van websites is het contact met de opdrachtgevers, hun plannen en ideeën vormgeven, eventueel bijsturen maar altijd gezamenlijk tot een goed resultaat komen is en blijft het uitgangspunt. Bij mij stopt het niet als het "raamwerk" van de site er is. Ik zorg ervoor dat de eerste content goed geplaatst wordt, daarna kan de klant er zelf, met een goede handleiding, mee aan de slag of de webredactie of contentmanagement aan mij overlaten.

Een paar voorbeelden

Naast het bouwen van websites ben ik ook actief op het gebied van contentmanagement, webredactie en social media. Een voorbeeld is de KVK Innovatie Top 100, voor dit project verzorg ik de content en de uitingen in de Social Media. Een ander mooi voorbeeld is de website van Lemon Pit, een yoga studio in Amersfoort, hiervoor verzorg ik het contentmangement en houd ik de Facebook pagina bij. Recent is daar tweede site: Lemon Pit Exclusive aan toegevoegd. het is fijn om zo een echte band met mijn opdrachtgevers op te bouwen, die door nieuwe opdrachten versterkt wordt.

Kijkjes in diverse keukens

Mijn kennis van diverse contentmanagementsytemen, CSS en HTML maakt dat ik snel inzetbaar ben. Nieuwe systemen pak ik snel op en ik ben een prima zelfstarter. Door de diverse onderwerpen van websites en content krijg ik "kijkjes in diverse keukens" en dat is een fascinerend onderdeel van mijn werk.